Vývoj hotelnictví v meziválečném Československu - Matlachová, Terezie (2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj hotelnictví vmeziválečném období v Československu. Cestovní ruch prošel ve sledovaném období velmi důležitou etapou svého vývoje, která v dosavadním výzkumu bývá často přehlížena. Cílem práce je pomocí analýzy poptávkových a nabídkových faktorů ovlivňujících obor hotelnictví ověřit hypotézu, že hotelnictví v období meziválečného Československa patřilo k oborům velmi citlivě reagujícím na obecný hospodářský vývoj. Vteoretické části se zaměřuje na definování pojmů souvisejících s cestovním ruchem a hotelnictvím a přibližuje vztahy národního hospodářství s cestovním ruchem. Dále analyzuje obecný hospodářský vývoj v ČSR v meziválečném období, zejména vývoj makroekonomických veličin a jejich vzájemných vztahů a zaměřuje se na sociální stratifikaci československé společnosti. V praktické části se zabývá vývojem hotelnictví ve sledovaném období, zejména vývojem struktury a nabídky hotelů a dále poptávkovými faktory ovlivňujícími hotelnictví a cestovní ruch, přičemž na základě zkoumání dat práce dochází k závěru, že hotelnictví zejména v důsledku hospodářské krize 30. let citlivě reagovalo na obecný hospodářský vývoj.