Dopady ropných krizí na cestovní ruch v Československu v letech 1970–1985 - Brunová, Jana (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou cestovního ruchu v Československu v letech 1970–1985. Hlavním cílem této práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že ropné krize z let 1973 a 1979 měly negativní dopad na cestovní ruch. Teoretická část práce se věnuje charakteristice cestovního ruchu. Také se zabývá politikou cestovního ruchu v Československu za normalizace a dopadům ropných krizí na kapitalistické státy a státy Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP), kam patří i Československo. Tyto faktory ovlivňující cestovní ruch jsou analyzovány v praktické části. Praktická část se zaměřuje na analýzu ekonomických faktorů ovlivňující cestovní ruch, jako jsou příjmy obyvatelstva a výdaje obyvatelstva na cestovní ruch. Následně je provedena další analýza faktoru ovlivňující cestovní ruch, a to je vývoj ubytovacích zařízení. Dále je analyzována účast na domácím cestovním ruchu. A v poslední části je analyzován zahraniční cestovní ruch. Z práce vyplývá, že první ropná krize z let 1973 neměla negativní dopad na cestovní ruch v Československu a druhá ropná krize z let 1979 měla negativní dopad na cestovní ruch v Československu. Práce tak přináší další rozvoj problematiky cestovního ruchu v Československu v 70. a 80. letech.