Znárodnění československého průmyslu v kontextu makroekonomického plánování 1945–1953 - Horská, Sabina (2022)
Bakalářská práce se zabývá znárodněním československého průmyslu v poválečných letech 1945-1953 a vlivem prvních makroekonomických plánů na sledované období. Konkrétním cílem je prověřit hypotézu, že znárodnění a zavedení makroekonomického plánování mělo pozitivní vliv na vývoj průmyslu. První část se věnuje primárně přípravě a průběhu znárodnění a tvorbě a výsledkům prvních makroekonomických plánů – tedy dvouletého plánu obnovy a výstavby Československa a prvního pětiletého hospodářského plánu rozvoje Československa. Druhá část zkoumá vývoj průmyslu v československém znárodněném podniku – Baťa a.s. Z analýzy je patrné, že znárodnění mělo pozitivní vliv na množství výroby