Analýza a komparace systému rodinných dávek v České republice a ve Francii v letech 2008-2021 - Zlatníková, Tereza (2022)
Bakalářská práce pojednává o rodinných dávkách v České republice a Francii, konkrétně se zaměřuje na jejich analýzu a komparaci v letech 2008–2021. Popisuje a hodnotí odlišnosti v systému rodinných dávek ve vybraných zemích a porovnává výdaje na ně, a to z hlediska procentuálního podílu na HDP a sociálním zabezpečení jako celku. Po stručném shrnutí se dále zabývá detailnější analýzou třech vybraných dávek, jejichž výdajové stránky mapuje a komparuje mezi sebou. Určuje podíl porodného, rodičovského příspěvku a přídavku na dítě na celkovém objemu finanční podpory, cílené na rodiny s dětmi v rámci sociálního zabezpečení. Práce i přes to, že Francie vykazuje mnohem vyšší podíl výdajů sociálního zabezpečení na hrubém domácím produktu, dochází k závěru, že systém rodinných dávek ve Francii není o tolik štědřejší než český.