Dopady PPP projektů v oblasti dopravní infrastruktury na veřejné finance ve Velké Británii v letech 1996-2020 - Basta, Matěj (2022)
Bakalářská práce zkoumá dopady PPP projektů na veřejné finance ve Velké Británii. Práce dokládá, že v případě využití PPP projektů jsou v krátkodobém horizontu veřejné rozpočty zatížené méně z důvodu kompletního financování stavební fáze soukromým sektorem. Nicméně v dlouhodobém horizontu jsou veřejné finance podrobeny vyššímu zatížení kvůli splátkám soukromému subjektu. Dalším předmětem zkoumání jsou diskontní sazby, které tvoří hlavní faktor při zjišťování výhodnosti těchto projektů. Na základě vlastních modelových výpočtů a komparace modelů jednotlivých projektů se ukazuje, že vyšší diskontní sazba vykazuje lepších výsledků ve prospěch PPP projektů. To dokládá důraz na správný výběr diskontní sazby, jelikož nesprávným zvolením této sazby může dojít ke zkreslení úspor mezi tradiční zakázkou a PPP projektem. Z tohoto důvodu jsou porovnány nominální diskontní sazby s úrokovými sazbami státních dluhopisů na kapitálovém trhu. Výsledky ukazují, že tyto sazby jsou dlouhodobě nižší, z čehož vyplývá, že veřejný sektor má k dispozici levnější možnosti financování zakázek.