Vliv imigračních zákonů na trh práce v USA v období 20. let 20. století - Rejzek, Dominik (2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem imigračních zákonů z let 1921 a 1924 na trh práce na území Spojených států amerických v období 20. let 20. století. Cílem práce je ověřit vědeckou hypotézu, jenž tvrdí, že: vydání těchto zákonů mělo zásadní vliv na trh práce a zvýšilo nezaměstnanost. Společně s hlavní hypotézou se autor práce snaží odpovědět na výzkumné otázky: s jakým cílem byly imigrační zákony zavedeny? Jak se reálné dopady lišily od zamýšlených? A v neposlední řadě: jakou míru restrikce přinesly tyto zákony s ohledem na předcházející vývoj imigrace a pracovní síly ve Spojených státech amerických? Pro získání potřebných dat a informací bylo využito odborných studií a statistických dat z vydaných pramenů. Na základě získaných informací a analýzy dat lze vytvořit závěr, že zavedení imigračních zákonů faktorem působícím zásadní změny na trhu práce. K významnému nárustu nezaměstnanosti však vlivem těchto zákonů nedošlo. Cílené dopady zákonů ze strany vlády USA lze hodnotit jako splněné.