Analýza a komparace státní podpory na bydlení v České a Slovenské republice v roce 2021 - Nováková, Barbora; Zeman, Martin; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bytová politika je dlouhodobě aktuálním a významným tématem v České republice a obdobně i na Slovensku. Neustále rostoucí cena rezidenčních nemovitostí snižuje její dostupnost vlastnického bydlení pro velkou část společnosti. Politika bydlení tvoří část výdajů státních rozpočtů – za rok 2021 v České republice 18 772 745 460 Kč, na Slovensku 6 493 347 850 Kč. Bakalářská práce hloubkově analyzuje, kvantifikuje a následně komparuje finanční prostředky směřující z veřejných rozpočtů na politiku bydlení v České a Slovenské republice v roce 2021. Práce je zpracována formou literární rešerše domácí a zahraniční literatury, hloubkové analýzy, kvantifikací a komparací ze získaných dat. Pro Českou republiku práce přináší závěry s neefektivně využitou podporou stavebního spoření a dávek Ministerstva práce a sociálních věcí a s tím související nedostatečně podporovanou nabídkovou stranou trhu s bydlením. Naopak poptávková strana podporována je, ale tím není řešen komplexní problém bytové nouze, dochází pouze ke zmírňování jejích důsledků. Ve Slovenské republice dochází k závěrům nedostatečného množství výstavby bytů s regulovaným nájemným, tedy opět nízké podpory nabídkové strany trhu bydlení. Na závěr jsou definovány hospodářsko-politické doporučení směřující ke zvýšení efektivit obou národních systémů. V bakalářské práci byla stanovena hypotéze – Česká republika věnuje do oblasti bydlení více finančních prostředků nežli Slovenská republika. Tato hypotéza bylo potvrzena.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses