Analýza vývoje nezaměstnanosti v socioekonomicky slabých regionech České republiky v letech 2010-2021 - Rychlíková, Šárka (2022)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice nezaměstnanosti v Ústeckém a Moravskoslezském kraji v období let 2010 až 2021. Hlavním cílem této práce je analýza a vyhodnocení vývoje nezaměstnanosti prostřednictvím ukazatelů podílu nezaměstnaných osob a obecné míry nezaměstnanosti. Přínosem bakalářské práce jsou mimo jiné i národohospodářská doporučení, která by mohla vést k lepšímu fungování pracovního trhu České republiky. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou klíčových pojmů souvisejících s trhem práce, nezaměstnaností a státní politikou zaměstnanosti. Jsou zde představeny především druhy nezaměstnanosti, důsledky, teoretické přístupy a způsoby jejího měření. V navazující praktické části je nejprve stručně charakterizován Ústecký a Moravskoslezský region, jakožto kraje socioekonomicky slabé. Následně je provedena analýza podílu nezaměstnaných osob, která je pro lepší posouzení situace porovnána i s průměrem České republiky. Stěžejní částí jsou analýzy vývoje obecné míry nezaměstnanosti podle pohlaví, věku a dosaženého stupně vzdělání. Z vypracovaných analýz vyplývá, že pozorované kraje se i přes viditelné zlepšení řadí nadále k regionům s nadprůměrně vysokou mírou nezaměstnanosti, a to zejména z důvodu hospodářské restrukturalizace. Na základě zkoumaných kategorií je zjištěno, že nejvíce alarmující míra nezaměstnanosti se dlouhodobě vyskytuje u obyvatel ve věku od 15 do 34 let a osob s nejnižším dosaženým stupněm vzdělání. Doporučení vedoucí ke snížení nezaměstnanosti jsou proto zaměřeny na tyto skupiny nezaměstnaných.