Analýza faktorů ovlivňujících účast osob ve věku 65-79 let na trhu práce v ČR a v Řecku v letech 2011-2021 - Kliková, Tereza (2022)
Cílem této práce je vyhodnotit, jaké faktory nejvíce ovlivňují zapojení osob ve věku 65-79 let na trhu práce, a to na základě komparace vybraných indikátorů pro Českou republiku a Řecko v letech 2011-2021. Populace v ČR i v Řecku jsou vystaveny nepříznivému demografickému vývoji. Zejména nižší míra porodnosti a dlouhodobé prodlužování délky života, představují do budoucna problém pro penzijní systémy. Zvýšení participace osob ve starším věku na trhu práce může být efektivním způsobem, jak zmírnit negativní dopady stárnutí obyvatel. To je nyní aktuálním problémem pro většinu vyspělých zemí. Teoretická část se zabývá obecnou teorií trhů práce. Dále jsou zde popsány pozitivní a negativní faktory, které ovlivňují jak pracovníky ve starším věku, tak jejich zaměstnavatele. Praktická část se nejprve zabývá demografickým vývojem a potvrzuje trend stárnutí populace v ČR i v Řecku. Následně jsou komparovány jednotlivé dílčí ukazatele, jako podíl osob ve věkové kategorii 65-79 let na celkové populaci, zaměstnanost či průměrná výše starobních důchodů. V ČR i v Řecku bylo zjištěno, že míra zaměstnanosti starších osob na trhu práce koreluje s průměrnou výší starobních důchodů. V případě ČR motivuje zvýšení důchodů k setrvání v pracovním procesu. Naopak v případě Řecka zvýšení důchodů motivuje k opuštění trhu práce.