Vliv imigrace na míru kriminality ve vybraných státech Evropské Unie v letech 2008–2019 - Fridrichová, Renata; Škrabka, Martin; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce zkoumá vliv imigrace na míru násilné a mravnostní kriminality v České republice, Estonské republice, Irské republice, Kyperské republice, Litevské republice, Maltské republice, Rakouské republice, Řecké republice, Slovinské republice, Spolkové republice Německo a Španělském království v letech 2008 až 2020. Zkoumaná data, vycházející ze statistik Eurostatu, tvoří panelový datový soubor. Hypotézy jsou testovány pomocí metody fixních efektů. Testovaná hypotéza o negativním vlivu imigrace na míru násilné kriminality je zamítnuta. Z výsledků modelu vyplývá, že vzájemný vztah je nesignifikantní, a tedy imigrace neovlivňuje míru násilné kriminality. Druhá testovaná hypotéza o negativním působení imigrace na míru mravnostní kriminality není zamítnuta. Model odhaduje, že pokud vzroste imigrace o 1 %, ceteris paribus je předpokládán nárůst míry mravnostní kriminality o 18,7 %. Ovšem model je schopen vysvětlit pouze 35,3 % variability mravnostní kriminality, a proto je třeba výsledné zjištění brát s rezervou.
Vedoucí práce: Martin Škrabka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses