Analýza ekonomických dopadů snižování podílu automobilů s konvenčními motory a jejich nahrazování elektromobily v České republice v souvislosti se záměry Evropské unie do roku 2050 - Němečková, Kamila (2022)
Diplomová práce zkoumá ekonomické dopady snižování podílu automobilů s konvenčními motory a jejich nahrazování elektromobily v České republice v souvislosti se záměry Evropské unie do roku 2050. Evropská unie již dlouhodobě vyvíjí tlak na automobilky stále zpřísňujícími normami průměrných emisí oxidu uhličitého u flotily nově vyrobených vozidel, a navíc reguluje normami Euro i další emise výfukových plynů a pevných látek. Tímto způsobem se snaží zmírnit dopady globálního oteplování. Zmíněné emisní limity jsou pravidelně zpřísňovány s cílem, aby byly omezeny celkové emise skleníkových plynů v silniční dopravě. EU chce v rámci záměrů Zelené dohody pro Evropu dosáhnout konečného cíle nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050. V rámci legislativního balíčku Fit for 55, který je součástí Zelené dohody pro Evropu, navrhuje EU postupné kroky, kterých má být dosaženo, má-li být konečný cíl splněn. Balíček je však stále ve schvalovacím legislativním procesu EU. Pokud by však byl schválen, pro sektor silniční dopravy by to znamenalo snížit emise oxidu uhličitého u nově vyrobených osobních a lehkých užitkových vozidel v EU na nula gramů oxidu uhličitého na kilometr. To by fakticky znamenalo zákaz výroby spalovacích vozidel těchto kategorií. Práce analyzuje ekonomické dopady tohoto opatření v souvislosti s aktuální strukturou vozového parku a dobíjecí infrastrukturou v České republice. Automobilový průmysl je významným pilířem národního hospodářství. Snižování podílu vozidel s konvenčními motory a jejich nahrazování elektromobily bude mít výrazné ekonomické dopady, jako je vliv na základní makroekonomické ukazatele (především HDP, platební bilanci a nezaměstnanost), příjmovou i výdajovou stránku veřejných financí, vzdělávání, sektor energetiky a domácnosti.