Vplyv príjmu domácností na mieru indukovanej potratovosti v krajoch Slovenska - Borošová, Michaela (2022)
Predmetom tejto bakalárskej práce je analýza vplyvu ekonomických a sociologických premenných na mieru indukovanej potratovosti v krajoch Slovenska v rokoch 2002 – 2019. Hlavnou hypotézou práce je, že príjem domácností má negatívny vplyv na mieru indukovanej potratovosti na Slovensku. K testovaniu hypotézy je použitý model panelových dát, ktorý sa skladá zo 143 pozorovaní a 5 vysvetľujúcich premenných (príjem domácností, rast HDP, počet rozvodov, miera vysokoškolsky vzdelaných žien, počet narodených detí). Výsledky ukazujú, že príjem domácností je štatisticky významný na 1 % hladine významnosti a má negatívny vplyv na mieru indukovanej potratovosti na Slovensku. Rast HDP je štatisticky významný na 1 % hladine významnosti a pozitívne ovplyvňuje mieru indukovanej potratovosti. Premenné počet rozvodov a počet narodených detí sú štatisticky významné na 10 % hladine významnosti. Počet rozvodov má pozitívny vplyv na mieru indukovanej potratovosti. Počet narodených detí negatívne ovplyvňuje mieru indukovanej potratovosti. Miera vysokoškolsky vzdelaných žien je štatisticky nevýznamná, a preto nemá žiadny vplyv na mieru indukovanej potratovosti na Slovensku.