Analýza postavení osob ve věku 50+ na trhu práce v České republice v letech 2005-2020 - Pek, Daniel (2022)
Tato diplomová práce se zabývá postavením osob 50+ na trhu práce v České republice v letech 2005-2020, a to na úrovni jednotlivých krajů. V teoretické části práce nejprve představuje základní teoretické koncepty související s nezaměstnaností a trhem práce. Práce zhodnocuje faktory zvýhodnění a znevýhodnění osob 50+ na trhu práce a dochází k závěru, že se jedná o znevýhodněnou skupinu na trhu práce. V praktické části dochází ke srovnání míry nezaměstnanosti starších osob napříč jednotlivými kraji a představení základních charakteristik jednotlivých krajů. Na základě těchto informací jsou potom vybrány kraje, u kterých dochází k analýze vývoje míry nezaměstnanosti starších osob v závislosti na vývoji agregované hrubé přidané hodnoty vybraných odvětví, ve kterých jsou starší pracovníci zastoupeni nejvíce. Hypotéza o existující závislosti daných proměnných se zamítá, ale za určitých podmínek byl nalezen relativně konzistentní vztah ve vývoji těchto proměnných. Vzhledem k demografickému vývoji je potřeba hledat další způsoby podpory znevýhodněné skupiny osob 50+ na trhu práce. Tato práce se pokusila ověřit, zdali by podpora odvětví s největším zastoupením starších pracovníků mohla vést ke zlepšení jejich situace na trhu práce. Vzhledem k zamítnutí hypotézy je však třeba hledat další cesty, jak efektivněji podpořit osoby 50+ na trhu práce, k čemuž bude potřeba další výzkum.