Srovnání trhu hypotečních úvěrů s trhem úvěrů ze stavebního spoření v období 2010 až 2021 - Janoušek, Ondřej; Dvořák, Petr, 1960-; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce Srovnání trhu hypotečních úvěrů s trhem úvěrů ze stavebního spoření za posledních 10 let se zabývá hypotečními úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Popisuje oba trhy, srovnává jejich úrokovou sazbu, objem vyplacených prostředků i počet uzavřených smluv. Na základě článků také analyzuje možnou budoucnost obou úvěrů a srovnává oba úvěry z hlediska dosažení, podmínek i výšky možných úvěrů. Praktická část se věnuje hypotékám za posledních 10 let, srovnává jejich počet, úrokovou sazbu i objem vyplacených prostředků. Kapitola o hypotečních úvěrech analyzuje současnou situaci zvyšujících se úroků a snižujícím se počtem žádostí o hypotéku. Nastiňuje také možný budoucí scénář vývoje hypotečních úvěrů. Zároveň analyzuje i trh úvěrů ze stavebního spoření, uzavřené smlouvy, objem vyplacených prostředků za posledních 10 let. U úvěrů ze stavebního spoření se hluboký pokles, na rozdíl od hypotečních úvěrů, nečeká. Spíše budou stagnovat nebo pomalu růst, zatímco u hypotečních úvěrů se očekává v roce 2022 pád až o desítky procent. Zvyšující se úroky hypotéky prodražují splátky o několik tisíc korun měsíčně a pro některé klienty bude tato situace finančně neúnosná. Možné zlepšení očekávají odborníci v řádu jednoho až dvou let, jedno je jisté, doby hypoték s úroky kolem 2 % jsou nenávratně pryč.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses