Analýza vývoje československé ekonomiky v období Rozsypalovy reformy. - Pavlovová, Adéla; Jakubec, Ivan, 1960-; Drábek, Jakub, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato práce má za cíl analyzovat hospodářský vývoj Československa v období konce 50. a počátku 60. let 20. století. Hlavním cílem práce je analýza příčin neúspěchu Rozsypalovy reformy, zejména ekonomicko-teoretickými. Teoretická část práce se věnuje popisu kontextu poltického a hospodářského vývoje ve světě a v Československu před zavedením reformy. V teoretické části práce jsou rovněž definovány základní body Rozsypalovy reformy a hodnocení jejich aplikace v ekonomice. V praktické části práce je analyzován vývoj československé ekonomiky v průběhu druhého a třetího pětiletého plánu s ohledem zejména na zahraniční obchod. V praktické části jsou vyhodnoceny vnitřní i vnější příčiny neúspěchu Rozsypalovy reformy a kolapsu třetího pětiletého plánu s ohledem na Rozsypalovu reformu. V závěru jsou shrnuta zásadní zjištění o příčinách neúspěchu reformy, mezi které patří nerealistické dlouhodobé plánování, neuspokojivé zavádění reformy, problémy v zahraničním obchodě jak z vnitřních tak vnějších příčin či vliv podstaty centrálně plánované ekonomiky.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses