Trendy zdanění digitální ekonomiky - Sekretov, Tichon; Říhová, Lucie; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou konceptu mezinárodního zdanění nadnárodních společností postaveného na principech alokace zisků pro zdanění mezi státy (Pilíř 1) a návrhu ochranných pravidel spravedlivého zdanění, založených na minimální úrovni zdanění (Pilíř 2). Hlavního cíle diplomové práce je dosaženo analýzou navrhovaných řešení ze strany Evropské komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. V první kapitole práce přibližuje problematiku digitální ekonomiky a její definice. V další části je věnována pozornost novým pravidlům pro mezinárodní zdanění v rámci BEPS Akčního plánu 1 a jsou představeny vzorové příklady pro aplikace těchto pravidel. V praktické části je prováděna výběrová analýza s využitím databáze TP Catalyst a jsou stanovené seznamy nadnárodních korporací, které by podléhaly zdanění v rámci Pilíře 1 a Pilíře 2.
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses