Použitelnost webových stránek sbírky vzpomínek Paměť národa - Miková, Adéla (2022)
Tato bakalářské práce s názvem Použitelnost webových stránek sbírky vzpomínek Paměť národa, se zabývá testováním použitelnosti těchto webových stránek, a to hlavně z pohledu uživatelů. Práce je rozdělena do dvou částí. Začíná částí teoretickou, kde je kapitola o seznámení se s projektem Paměť národa. Je zmíněno o čem projekt jako takový je, co nabízí, kdo ho spravuje a dále např. popis uspořádání webové stránky či jakým způsobem je zde vyřešena oblast vyhledávání. Následně je v této části vysvětlen pojem použitelnost webu a metody jakými ji lze testovat. V druhé části je již testována použitelnost webových stránek Paměti národa konkrétně metodou heuristické analýzy, rychlotestu použitelnosti a uživatelským testováním. Tyto metody jsou doplněny o hodnocení webu z hlediska znaků použitelného webu. Z výsledků těchto metod a hodnocení jsou zjištěny přednosti a nedostatky webu Paměti národa a následně navrženo případné vylepšení zjištěných nedostatků.