Finanční management nadací - Macková, Aneta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá finančním management nadací. Cílem práce bylo zmapovat, jak nadace v České republice v období od roku 2015 do roku 2019 řídily své finanční zdroje a jak je využívaly v managmentu ostatních zdrojů při dosahování svých vizí, cílů a poslání nadace. Šetření probíhalo na výzkumném vzorku 169 nadací formou statistických metod, popisné statistiky a grafů. Práce byla doplněna rozhovory s deseti nadacemi. Výsledky ukázaly, že 92 % českých nadací nezhodnocuje své volné finanční prostředky a drží velké množství likvidních aktiv. V závěru jsou formulovány možné přínosy i negativní dopady pro neinvestují nadace.