Specifika komunikace osob se sluchovým postižením a jejich možnosti na trhu práce v roce 2020 v České republice - Oprchalová, Žaneta (2022)
Diplomová práce se zabývá profesní integrací osob se sluchovým postižením v České republice. Hlavním cílem je identifikovat problematické okruhy trhu práce v kontextu sluchově hendikepovaných jedinců a na základě zjištěných poznatků analyzovat jejich možnosti na trhu práce. Podkladem pro empirickou část jsou teoretické poznatky, které přináší ucelený přehled současných znalostí o zkoumané problematice. V teoretické části je představeno sluchové postižení, specifika komunikace osob se sluchovou vadou a současný stav a vývoj trhu práce ve vztahu ke sluchově znevýhodněným lidem. Téma je také zasazeno do kontextu ekonomických teorií problematiky. V praktické části je proveden kvalitativně-kvantitativní výzkum, na jehož základě jsou podrobně rozebrány zkoumané okruhy, jako jsou profesní příprava sluchově hendikepovaných, zaměstnávání osob se sluchovým postižením, diskriminace na trhu práce nebo také tlumočnické služby či vývoj trhu práce v letech 2011–2021. Prostřednictvím kvalitativního a kvantitativního výzkumu dochází k analýze a syntéze dílčích dat, na jejichž základě jsou interpretovány závěry diplomové práce. Je zjištěno, že možnosti sluchově postižených osob jsou nejvíce omezeny při vstupu na trh práce především kvůli předsudkům společnosti. Dále se jedná o složitý přístup k informacím sluchově znevýhodněných, neochotu zaměstnavatelů přizpůsobit pracovní prostředí či o omezenou možnost investovat do lidského kapitálu. Důležitou roli také sehrává druh sluchové vady, kdy nejvíce zúžené možnosti na trhu práce mají osoby neslyšící, dále osoby ohluchlé a nejméně znevýhodněny jsou osoby nedoslýchavé. Obecně sluchově postižení jedinci dosahují vyšší míry nezaměstnanosti než běžná populace České republiky. Dle zjištěných poznatků jsou vyřčena národohospodářská doporučen