Zaměstnávání osob se zdravotním postižením - Veselá, Klára (2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením v České republice. Práce uvádí primárně podmínky a pravidla jejich zaměstnávání, které jsou zakotveny především v zákoně č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. Diplomová práce se také věnuje situaci na českém trhu práce a jejímu vývoji. Cílem práce je zjistit postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce v České republice a definovat výhody a nevýhody plynoucí z jejich zaměstnávání. Následně na základě těchto zjištění uvést návrhy na zlepšení. Teoretická část práce je tvořena rešerší literatury a uvádí základní pojmy a poznatky dané problematiky. V rámci praktické části je uskutečněna metaanalýza a následně dotazníkové šetření, které přináší pohled a postoj organizací na toto téma. Na dotazníkové šetření navazují hloubkové rozhovory, které proběhly jak s organizacemi, tak samotnými osobami se zdravotním postižením, a jejich výstupy jsou dány do kontrastu. V závěru práce uvádí modelové příklady různých situací, které mohou organizace v praxi řešit, a jsou zde i nastíněny návrhy na zlepšení současného systému.