Komparace vývoje veřejných rozpočtů v ČR v jednotlivých politických cyklech v letech 1993 až 2020 - Lacina, Jiří; Ševčík, Miroslav, 1958-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zaobírá komparací vývoje veřejných rozpočtů v České republice v jednotlivých politických cyklech v letech 1993 až 2020. Teoretická část práce se v tomto ohledu zaměřuje mimo jiné na problematiku udržitelnosti veřejných financí i na možné důsledky, které se s případným zadlužením pojí. Práce vychází i ze závěrů teorie politicko-ekonomického cyklu, ze kterých plyne, že vládní politici mají tendenci manipulovat s veřejnými rozpočty tak, aby dosáhli svých osobních cílů. Praktická část dochází ke zjištění, že jednotlivé české vlády se až na výjimky nezachovaly k problematice veřejných rozpočtů racionálně a nehospodařili odpovědně. Výdaje státních rozpočtů byly z jejich strany mnohokrát účelně navyšovány před důležitými volbami, kde se rozhodovalo o jejich dalším setrvání ve funkci.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses