Zátěžové faktory volby kariéry mladých Vietnamců v ČR - Pham, Ngoc Bich (2022)
Diplomová práce se zabývá zátěžovými faktory volby kariéry mladých Vietnamců v ČR. Cílem práce je analýza zkušeností mladých Vietnamců s faktory, které ovlivňují průběh jejich volby kariéry. Teoretická část se věnuje popisu základních pojmů souvisejících s kariérou a vlivnými faktory, zároveň představuje dosavadní poznatky o Vietnamcích v České republice. Praktická část nejdříve objasňuje zvolenou kvalitativní metodu, a na to navazuje samotný výzkum. Výzkum pracuje s daty získanými z polostrukturovaných hloubkových rozhovorů a za pomoci Interpretativní fenomenologické analýzy byly data následně interpretována. Práce zkoumá především zkušenosti jedinců s vlivnými faktory v průběhu jejich volby. Výzkum se zaměřuje hlavně na zkušenosti s vlivem rodičů a kultury, jakožto největšími zátěžovými faktory. Práce tak poskytuje hlubší pohled na roli rodičů a kultury v procesu volby kariéry.