Komunikace greenwashingu v kosmetickém průmyslu - Nedvědová, Kateřina (2022)
Téma této bakalářské práce je komunikace greenwashingu v kosmetickém průmyslu. V posledních letech se objevil trend komunikace ekologických témat, na který reaguje většina odvětví, včetně kosmetického průmyslu. S ním ovšem přišla i stinná stránka v podobě greenwashingu. Společnosti se tváří zodpovědně, ale realita je odlišná. Tato skutečnost vede k řadě negativních dopadů, od ničení životního prostředí, po ničení našeho zdraví. Cílem práce je vytvoření jednoduché příručky, a to na základě analýz komunikace konkrétních kosmetických značek. Analýza je provedena z hlediska celkové komunikace s důrazem na komunikaci ekologických témat. Cílem příručky je pomoc při odhalování nekalých praktik výrobců kosmetických produktů. Tuto příručku by měl mít každý, komu záleží na vlastním zdraví a chce dělat udržitelnější spotřebitelská rozhodnutí. Na základě zkoumání byl vytvořen závěr, že greenwashing v kosmetickém průmyslu se vyskytuje v hojném počtu. Zmíněná tématika se týká každého z nás, ať už v osobním, tak v pracovním životě. Proto by se v něm lidé měli nadále vzdělávat a naučit se rozlišovat pravdu od dezinformací. Právě patřičná edukace lidem chybí, přestože chtějí žít udržitelněji. Z toho důvodu je potřeba spotřebitele edukovat a poskytnout jim jednoduchý návod, který mohou aplikovat do svého života. Tudíž byla v rámci bakalářské práce vytvořena příručka, která navrhuje jednoduchý postup, jak rozeznávat škodlivé kosmetické produkty, což bylo cílem práce. V rámci hloubkových rozhovorů se ukázalo, že 7 z 8 respondentů po přečtení příručky dokázalo lépe identifikovat zavádějící sdělení a zhodnotit složení produktů.