Fenomén ASMR a jeho šíření - Batysta, Vladimír; Truhlář, Filip; Ruschka, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem práce je vytvořit kolem ASMR kompaktní myšlenkový rámec z hlediska jeho historie, psychologie a fyziologie a následně vytvořit video, které splňuje charakteristiky ASMR a na něm otestovat vlastní hypotézu. První bod práce je seznámení čtenáře s internetovým „vícesmyslovým“ fenoménem ASMR – Autonomous Meridian Sensory Response. Toto slovo popisuje žánr internetového obsahu i fyziologickou reakci na tento obsah. Samotný jev je akademickou obcí popsaný jen sporadicky, zdá se být zahalen v mlhavém oparu, jelikož jeho popularizace začala kolem roku 2010. V práci autor popisuje ASMR nejdříve jako fyziologickou reakci na mediální obsah, ta je většinou v zásadě euforická. Poté srovnává tento jev s jevem příbuzným, frissonem. V rámci frissonu dobře známe jeho podmiňovací faktory, ty autor přenáší na základě podobnosti s ASMR. Jednu z jeho podmínek autor v rámci své hypotézy v praktické části testuje – zvýšený emocionální kontrast. Faktory způsobující ASMR souvisí s technologiemi, které se při výrobě ASMR využívají. Autor popisuje hlavně zvukovou složku, která se u jevu zdá být přednější. Zaměřuje se na binaurální zvukovou nahrávku a jakými způsoby jí lze docílit. Autor zmiňuje výskyty tohoto jevu před vzniknutím jeho novodobého názvu, seskupení prvotní komunity, utváření ASMR formátu na Youtube a jeho postupné přetváření. Poté představuje prominentní představitele ASMR scény. Na závěr práce autor vytváří vlastní ASMR video, předkládá postup preprodukce, produkce a postprodukce. Výsledné video autor hodnotí pomocí kvalitativního dotazníku.
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses