Refaktorování nástroje pro práci s X509 certifikáty ve firmě CZ.NIC, z.s.p.o. - Koubek, Jan (2022)
Tato práce se zaměřuje na použití osobních osobních digitálních certifikátů ve firmě CZ.NIC, v níž našly využití k podpisu PDF dokumentů, obzvláště v Linuxovém prostředí. Dříve používaný nástroj postrádal potřebné vlastnosti, jejichž doplnění (a přepracování dosavadních) je cílem této práce. Teoretická část pokrývá kromě motivace k podepisování a právního rámce především digitální podpis samotný, jeho technické vlastnosti (integrita, identifikace, nepopiratelnost) a jejich zajištění, včetně využitých kryptografických principů (využité hashovací a šifrovací algoritmy). Základem důvěryhodnosti tohoto systému je hierarchická struktura Certifikačních autorit, které po ověření identity vydají (na základě žádosti) uživateli jeho certifikát. Ten je speciální kryptografickou strukturou, která jednoznačně identifikuje svého držitele. Při uskutečnění podpisu je jeho kopie přiložena a je možné ověřit, že podepisovaný dokument se nachází v tom stavu, v jakém byl podepsán. Jeho použitím (a zadáním hesla) disponent prohlašuje nejen, kým je, ale též že mu na vážnosti vytvářeného podpisu záleží. Prostor je věnován i normě X.509, která stanovuje náležitosti digitálních certifikátů a jeho části. Pro objasnění je uveden i zjednodušený popis celého tohoto systému a jeho praktické využití. V praktické části je pozornost věnována přínosu autora. Na základě rozhovorů s kolegy byly identifikovány následující požadavky: jednoduchost na použití, vytváření žádosti o osobní kvalifikovaný certifikát, vytvoření PKCS12 souboru s vydaným certifikátem a zprostředkování programu na podpis PDF dokumentů. Dodatečné požadavky z pohledu administrátora jsou pak snadná údržba, lehká modifikovatelnost a automatické aktualizace. Jsou zde popsány programy a nástroje vybrané k využití v této práci, včetně