Refaktorování nástroje pro práci s X509 certifikáty ve firmě CZ.NIC, z.s.p.o. - Koubek, Jan; Vadinský, Ondřej; Dočekal, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce se zaměřuje na použití osobních osobních digitálních certifikátů ve firmě CZ.NIC, v níž našly využití k podpisu PDF dokumentů, obzvláště v Linuxovém prostředí. Dříve používaný nástroj postrádal potřebné vlastnosti, jejichž doplnění (a přepracování dosavadních) je cílem této práce. Teoretická část pokrývá kromě motivace k podepisování a právního rámce především digitální podpis samotný, jeho technické vlastnosti (integrita, identifikace, nepopiratelnost) a jejich zajištění, včetně využitých kryptografických principů (využité hashovací a šifrovací algoritmy). Základem důvěryhodnosti tohoto systému je hierarchická struktura Certifikačních autorit, které po ověření identity vydají (na základě žádosti) uživateli jeho certifikát. Ten je speciální kryptografickou strukturou, která jednoznačně identifikuje svého držitele. Při uskutečnění podpisu je jeho kopie přiložena a je možné ověřit, že podepisovaný dokument se nachází v tom stavu, v jakém byl podepsán. Jeho použitím (a zadáním hesla) disponent prohlašuje nejen, kým je, ale též že mu na vážnosti vytvářeného podpisu záleží. Prostor je věnován i normě X.509, která stanovuje náležitosti digitálních certifikátů a jeho části. Pro objasnění je uveden i zjednodušený popis celého tohoto systému a jeho praktické využití. V praktické části je pozornost věnována přínosu autora. Na základě rozhovorů s kolegy byly identifikovány následující požadavky: jednoduchost na použití, vytváření žádosti o osobní kvalifikovaný certifikát, vytvoření PKCS12 souboru s vydaným certifikátem a zprostředkování programu na podpis PDF dokumentů. Dodatečné požadavky z pohledu administrátora jsou pak snadná údržba, lehká modifikovatelnost a automatické aktualizace. Jsou zde popsány programy a nástroje vybrané k využití v této práci, včetně
Kostrou projektu jsou (BASH) skripty, které graficky (pomocí nástroje Zenity) komunikují s uživatelem a provádí ho od generování žádosti (přes OpenSSL) až po samotný podpis PDF dokumentu (v programu JSignPDF). Projekt je připraven k~nasazení na uživatelských počítačích a využívá automatických aktualizací (pomocí SystemD služby a časovače) z interních serverů firmy (GitLab). Protože se jedná o již déle než půl roku nasazené řešení, je zde popsáno jeho několikafázové zavádění do praxe a řešení problémů \uv{za chodu}. Oproti původnímu umí autorem vyvíjené řešení plnohodnotně pracovat s uživatelskými certifikáty, je pohodlnější na využívání a všechny požadované vlastnosti naplňuje přímočaře a přitom uceleně. Plošší architektura pomáhá při orientaci a široké nasazení prokázalo jeho funkčnost.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses