Model škálování emoce vyjádřená emotikony - Doleček, Jan; Gála, Libor, 1965-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem práce je navrhnout model škálování emoce, který je vyjádřený soustavou emotikonů za účelem lepšího pochopení jejich vlivu na interpretaci emocí. Práci tvoří část teoretická a praktická. V teoretické části jsou představeny jednotlivé emoční modely a jejich zásadní rozdíly. Dále je přiblížená problematika zpracování přirozeného jazyka, její účel, dělení, úrovně zpracování jazyka, lingvistické zdroje a způsoby klasifikace. Poté je objasněn pojem sentiment analýza, její principy fungování a současně dostupné nástroje. Je také přiblížen pojem emotikon a jeho porovnání s emoji. Poslední kapitola teoretické části se věnuje popisu vlivu emotikonu na sentiment analýzu a jaké výzvy s sebou přináší. Praktická část seznamuje s modelem v podobě zdrojového Python kódu, který dokáže na základě lexikonů provádět rule-based sentiment analýzu na úrovni dokumentů obsahující emotikony s vyhodnocením výsledků do dvoudimenzionálního Circumplex Model of Affect.
Vedoucí práce: Libor Gála
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses