Udílení cen v českém výtvarném umění a jejich role v podpoře umělců - Pencová, Kateřina (2022)
Bakalářská práce s titulem Udílení cen v českém výtvarném umění a jejich role v podpoře umělců se věnuje tématu uměleckých soutěží, které se v posledních letech staly na poli (nejen) tuzemské umělecké scény předmětem rozsáhlých polemik. Ty reagují na uplynulé události, kdy se řada laureátů, ať už českých či zahraničních prestižních soutěží rozhodla ocenění symbolicky odmítnout a demonstrovat tak, že princip soutěže ve výtvarném umění je hned z několika důvodů problematický. Na poli výtvarného umění se tak začíná diskutovat, má-li soutěžení v umění vůbec smysl a zda se skutečně jedná o formát, který je v kontextu podpory umělců a umělkyň tím nejvhodnějším. V první, teoretické části, se práce zabývá úvodem do problematiky uměleckých soutěží v českém výtvarném umění, které vznikly za účelem podpory současného umění. Nastíněn bude jejich polistopadový vývoj i současné tendence, jejich ekonomické a sociální aspekty. Druhá, praktická část, ve které je nejpatrněji promítnut cíl práce – „Jakým způsobem by se měla umělecká ocenění vyvíjet, aby skutečně představovaly určitou formu (dlouhodobé) podpory umělců, jak mnohé z nich deklarují?" –, na základě kvalitativního výzkumu vysleduje nejzásadnější problémy a příležitosti, které souvisejí s konkrétními uměleckými soutěžemi v českém prostředí. Výzkum bude proveden na základě rozhovorů s (v minulosti oceněnými) umělci a umělkyněmi, a také s organizátory zkoumaných institucí. Spolu s komparací se zahraničními postupy a jinými formami podpory výtvarných umělců a umělkyň budou výsledky výzkumu aplikovány pro praxi využitelná doporučení.