Analýza trhu práce ve Spojených státech amerických v období Gilded Age (1880-1900) - Müllerová, Tereza; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této bakalářské práce je ověření hypotézy spočívající v tvrzení, že změny na trhu práce v období Gilded Age (1880-1900) byly způsobeny implementací nových technologií v rámci druhé průmyslové revoluce a probíhající masové imigrace do USA. Součástí výzkumu je nalezení odpovědí na výzkumné otázky: Jak se proměnila struktura pracovní síly na americkém trhu práce? Jaká hospodářská odvětví byla z hlediska zaměstnanosti nejvýznamnější? Do kterých hospodářských odvětví směřovali noví migranti nejčastěji? Jak se ve struktuře zaměstnanosti projevila aplikace nových technologických inovací? Trh práce byl v období Gilded Age dominován na straně poptávky prvními korporátními organizacemi, které se za každou cenu snažily snižovat náklady a zefektivňovat svou výrobu. K tomu patřily i velmi nízké mzdy vyplácené nekvalifikovaným pracovníkům, kteří v rámci dělby práce vykonávali jednoduché úkony za pomocí strojů. Nabídka těchto pracovníků rostla i kvůli probíhající masové imigraci převážně z Evropy. Většina těchto imigrantů po příjezdu do země zůstávala na východním pobřeží v průmyslových městech a hledala si zde práci v továrnách a výrobních podnicích. Asijská imigrace přijížděla na západní pobřeží, kde převážná část pracovala na dokončení železnic. Kvůli vyplácení nízkých mezd museli vstoupit na trh práce i ženy a někdy i děti, aby vylepšily ekonomickou situaci svých rodin. Ženy převážně pracovaly v odvětvích podobných domácím pracím, tj. služebnictvo v domácnostech, textilní a oděvní odvětví. Díky technologickým inovacím, vyšší participaci žen na trhu práce a imigrace do Spojených států probíhaly přesuny pracovníků ze zemědělského sektoru do průmyslového a do služeb.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses