Analýza účelově vázaného příspěvku na krizovou připravenost zdravotnických záchranných služeb z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR v letech 2013–2020 - Bílá, Romana (2022)
Diplomová práce řeší účelově vázaný příspěvek na krizovou připravenost zdravotnických záchranných služeb z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR v letech 2013-2020. Cílem je zhodnotit stávající stav a analyzovat reálné potřeby praxe a tyto zjištěné skutečnosti dát do souvislostí. Teoretická část čtenáře uvádí do problematiky veřejného sektoru, do kterého je následně zasazeno zdravotnictví. Dále vysvětluje ekonomickou podstatu poskytování zdravotní péče, zabývá se zdravotnickými systémy a systémem zdravotnictví v České republice. Do něho zasazuje postavení, fungování a financování zdravotnické záchranné služby. Analytická část je rozdělena na 3 celky. Nejprve je analyzován vývoj přidělovaného příspěvku ve sledovaném období s ohledem na dopad na výdaje státního rozpočtu. Dále je pomocí polostrukturovaných rozhovorů se zástupci krizového managementu ze čtyř náhodně vybraných zdravotnických záchranných služeb identifikováno metodami otevřeného a axiálního kódování šest problematických oblastí v systému poskytování dotace. Na základě těchto okruhů je stanoveno šest hypotéz, které jsou ověřovány v poslední výzkumné části pomocí anonymního dotazníkového šetření. Toho se zúčastnili krizoví manažeři všech krajských zdravotnických záchranných služeb. Jedná se tak o úplný sběr dat. Výsledky odhalují slabé stránky a nedostatky v metodice pro přidělování finančních prostředků na krizovou připravenost ZZS. V závěru práce jsou navržena opatření v kontextu potřeb praxe. Týkají se zejména metodiky výpočtu částky a výše příspěvku. Navrhované změny by měly zvýšit akceschopnost a posílit krizovou připravenost zdravotnických záchranných služeb v celé ČR, zejména pak v méně zalidněných krajích.