Optimalizace strategie dozorové činnosti Krajské hygienické stanice pomocí úlohy obchodního cestujícího - Haasová, Kristýna (2022)
Bakalářská práce se věnuje optimalizaci tras kontrol prováděných Krajskou hygienickou stanicí v Blansku v souvislosti s povinností firem testovat zaměstnance na přítomnost antigenu viru Sars-CoV-2, jež spočívají v navštívení množiny subjektů a provedení kontroly v rozsahu specifikovaným Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Vycházejíce z disponibilních zdrojů definovaných počtem zaměstnanců KHS, vozovým parkem a pracovní dobou jsou stanoveny 3 možné scénáře kontrol. Tyto scénáře vedou na 3 modely, které jsou formulovány pomocí úlohy obchodního cestujícího i její modifikace na úlohu se dvěma obchodními cestujícími a následně řešeny v systému na podporu modelování LINGO. Závěrem jsou na základě řešení modelů jednotlivé scénáře porovnány z hlediska času i vynaložených nákladů a zvolena optimální strategie provádění kontrol KHS, která vede k optimalizaci využití zdrojů v porovnání se stávajím stavem. Nejprve práce ovšem prostřednictvím shrnutí známých teoretických poznatků poskytuje teoretickou oporu pro řešení problému. Zabývá se formulací modelů úlohy obchodního cestujícího, popisem modifikací úlohy, možnými metodami řešení včetně heuristických i metaheuristických metod a v neposlední řadě i historií a výpočetní složitostí úlohy.