Šírenie fake news - Klbík, Ivan (2022)
Fake news sú rozšírené viac než kedykoľvek v minulosti a dokážu sa šíriť ešte rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. Zameraním mojej bakalárskej práce je šírenie fake news s vysvetlením toho, prečo ľudia fake news vôbec veria a šíria. Hlavným cieľom bakalárskej práce je zanalyzovať schopnosti dotazovaných ľudí rozlišovať falošné informácie od pravdivých. Vedľajším cieľom práce je vytvorenie odporúčaní pre boj s fake news pre ľudí podliehajúcich fake news. Súčasťou práce je popísanie a charakteristika fake news, rozdelenie základných typov fake news, charakteristika sociálnych bublín a bližšie preskúmanie príspevkov šíriacich sa v bubline proruských médií a ich pravdivosti. V práci boli ďalej preskúmané najvýznamnejšie determinanty viery vo fake news. Problematika preceňovania vlastných schopností detekcie fake news, spolu s problematikou podceňovania schopností iných ľudí boli v rámci výskumu práce preskúmané v závislosti k odpovediam na dotazník, ktorý je súčasťou výskumu práce. Na dotazník odpovedalo 91 náhodných respondentov. Z analýzy odpovedí bolo zistené, že prvá hypotéza bola vyvrátená, zatiaľ čo druhá hypotéza bola potvrdená. Dôvod vyvrátenia prvej hypotézy je v práci preskúmaný. Vedľajší cieľ je v práci splnený výskumom spôsobov detekcie a boja s fake news.