Zaměstnávání cizinců v ČR - Marková, Zuzana (2022)
Tato diplomová práce se věnuje tématu „Zaměstnávání cizinců v České republice“. V současné době je to velice aktuální téma, a to zejména s ohledem na situaci na trhu práce, kdy poptávka po pracovní síle významně převyšuje nabídku práce a zároveň je v ČR velice nízká nezaměstnanost. Jednou z možností, jak pracovníky sehnat, je právě zaměstnávání občanů jiných zemí, kteří do ČR přichází za prací. Cílem této práce je analýza právní úpravy, ale i současné situace, kdy ohledně cizinců panuje velké množství mýtů a polopravd. Dále se práce věnuje i analýze pracovního trhu a nelegálním nebo kvazi-legálním aktivitám pracovníků ze zahraničí a kontrole za stran státu. Na závěr je poté proveden výzkum prostřednictvím osobních rozhovorů, který má za cíl zmapovat situaci ze strany cizinců, kteří přišli do ČR a pracují zde.