Faktory změn cen nemovitostí v ČR v letech 2000-2020 - Zámiš, Vratislav; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi poptávkovými a nabídkovými faktory a cenou nemovitostí v České republice. K tomu využívá čtvrtletní data od začátku roku 2000 do konce roku 2020. Cílem práce je teoretická a empirická analýza poptávkových a nabídkových faktorů na trhu s bydlením. Stanovená hypotéza tvrdí, že na ceny nemovitostí v uplynulých letech působily pouze poptávkové faktory, zatímco vliv nabídkových faktorů byl zanedbatelný. Tato hypotéza je zkoumána pomocí grafické analýzy a následně ekonometricky na třech modelech skrze metodu nejmenších čtverců. Na základě výsledků byla původní hypotéza zamítnuta a nelze tak vyloučit vliv nabídkových faktorů. Cena nemovitostí byla v minulosti ovlivňována např. růstem příjmů, vývojem nezaměstnanosti, spekulativní poptávkou, vývojem cenové hladiny, ale i vývojem cen materiálů ve stavebnictví. Výsledky se z velké části shodují se studiemi z Čech i ze zahraničí.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses