Strategická analýza rodinné firmy - Kohout, Štěpán; Machek, Ondřej, 1985-; Rosecká, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo identifikovat příležitosti, hrozby, silné a slabé stránky rodinné firmy prostřednictvím strategické analýzy. Druhým cílem bylo ověřit za pomoci kvalitativních rozhovorů a dotazníků, zda a jak se rodinný podnik vyznačuje určitými znaky a vlastnostmi, které jsou specifické pro rodinné podnikání. Práce je strukturována na část teoreticko-metodologickou a praktickou. První část práce se věnuje oblasti rodinného podnikání a unikátním aspektům, kterými se rodinné firmy vyznačují. Dále jsou představeny pojmy a metody použité v strategické analýze a je také vysvětlena metodologie kvalitativních rozhovorů. Na úvod praktické části je představen analyzovaný rodinný podnik – IHL TRANSPORT s.r.o. včetně jeho podnikatelské činnosti a organizační struktury. Následně je provedena analýza vnějšího a vnitřního prostředí podniku. V rámci analýzy vnějšího prostředí jsou použity metody PESTEL a Porterova analýza 5 sil. Analýza vnitřního prostředí se skládá z VRIO analýzy a finanční analýzy. Dále je pozornost směřována na unikátní vlastnosti a chování rodinné firmy. Konkrétně jsou analyzovány aspekty – socioemocionální bohatství, rodinný sociální kapitál, dlouhodobá orientace, averze vůči využívání cizího kapitálu, společenská odpovědnost a nástupnictví. Výstupy ze strategické analýzy a ověřování aspektů rodinného podniku jsou propojeny prostřednictvím SWOT analýzy, kde jsou navíc vyhodnoceny vzájemné vazby. Příležitosti, hrozby, silné a slabé stránky podniku se podařilo úspěšně identifikovat. Z hlediska rodinných aspektů bylo potvrzeno, že podnik sleduje i neekonomické cíle jako je soudržnost rodin, rodinná spokojenost skrze podnik a zachování rodinné dynastie v podnikání. Navíc ve firmě působí silný rodinný sociální kapitál a podnik je řízen dlouhodobý
Vedoucí práce: Ondřej Machek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses