Dopad pandemie COVID-19 na spotřebu domácností ve Spojených státech amerických v roce 2020 - Novák, Daniel; Zubíková, Adéla; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou dopadu pandemie COVID-19 na spotřebu ve Spojených státech amerických v roce 2020. Konkrétně je v práci analyzován dopad pandemie na jednotlivé kategorie statků a služeb. Následně se práce také zaměřuje na rozdíly dopadu pandemie mezi různými sociálními vrstvami a na vliv vládních opatření na spotřebu. Na základě provedené komparační analýzy bylo možné pozorovat signifikantní změnu téměř u všech kategorií spotřeby, jediné výjimky představovaly kategorie “Bydlení a energetické náklady” a “Finanční služby a pojištění”. Pomocí vztahové analýzy mezi nezaměstnaností a spotřebou napříč různými společenskými vrstvami se podařilo zjistit, že nižší společenské vrsvy byly nezaměstnaností zasaženy mnohem zásadněji, ale navzdory tomu spotřebitelé z nižších společenských vrstev snížili svou spotřebu signifikantně méně než ti z vyšších společenských vrstev. Pomocí statistické analýzy se následně podařil prokázat signifikantní negativní vliv vládních opatření na spotřebu. Lineární regrese nejprve potvrdila negativní vztah mezi přísností opatření a spotřebou. Metoda rozdílů v rozdílech poté potvrdila také signifikantní negativní vliv jednotlivých opatření.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses