Vliv stárnutí populace na sociální systém vybraných států EU - Tauš, Ondřej (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuálním problémem, kterým je stárnutí populace a jeho vlivem na důchodové systémy. Hlavním cílem práce je zanalyzovat citlivost důchodových systémů vybraných 15 států Evropské unie na stárnutí populace. V první části práce je popsáno stárnutí populace a jeho příčiny. Také jsou popsány různé druhy penzijních systémů, jejich výhody či nevýhody a různé druhy financování. V druhé části bylo vybráno 15 zemí EU a popsány jejich důchodové systémy. V závěru práce byly tyto země porovnány na citlivost jejich penzijních systémů pomocí regresní analýzy, kde se ukázalo, že v Evropě je slabá lineární závislost mezi ukazateli výdaje na důchody v poměru k HDP a index závislosti starých osob na osoby v produktivním věku.