Technologická a strukturální řešení karuselových podvodů pro Českou republiku k roku 2020 a jejich dopad na státní rozpočet - Sobotka, Gabriel; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá komparací možných konceptů řešení karuselových podvodů na dani z přidané hodnoty. Cílem je identifikovat nejvhodnější model, který vede k zamezení karuselových podvodů v rámci Evropské unie. Uvažovaná řešení jsou rozdělena do dvou skupin, a to na technologické a strukturální koncepty. Dle vypracovaného výzkumu je zjištěno, že v případě nejvhodnějších technologických řešení se jeví jako nejvhodnější model VATCoinu a také řešení pomocí RTvat. V případě strukturálních řešení jsou identifikovány jako nejvhodnější model reverse charge a Vanistendaelovy zahraniční pobočky správce daně. Následně jsou v práci nejvhodnější řešení podrobena komparaci, bez ohledu na jejich zařazení do skupiny. Z výsledků výzkumu a komparace vychází jako nejlepší řešení pomocí VATCoinu, které nabízí zamezení karuselových podvodů a zároveň umožňuje propojení s řešením DICE na blockchainu. Na základě tohoto zjištění je i tento model pomocí VATCoinu doporučen pro implementaci v rámci České republiky a Evropské unie.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses