Svoboda, manipulace a informační gramotnost - Čižmáriková, Tatiana (2022)
V dnešním světě jsou lidé stále více zahlcování informacemi, a proto je čím dál tím důležitější umět s nimi správně zacházet, avšak jestli je toho každý jednotlivec schopen je otázkou k zamyšlení. Cílem bakalářské práce je posoudit účinnost informační gramotnosti v boji proti manipulaci a dezinformacím. V teoretické části práce je vymezena informační gramotnost, co by měl informačně gramotný člověk ovládat a její vztah k ostatním gramotnostem, taktéž je charakterizována manipulace včetně jejích technik a možnostem obrany. Jedna z kapitol teoretické části je věnována svobodě s důrazem na svobodu projevu, protože i díky ní máme k dispozici to nepřeberné množství informací. V rámci praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož se zúčastnilo 142 respondentů. Dotazník obsahoval zejména otázky prověřující informační gramotnost. Z výsledků dotazníku vyplynulo například to, že více než dvě třetiny respondentů si informace ověřuje aneb že jen málo z nich by pro vyhledávání informace použilo jen Wikipedii. Na základě nastudování problematiky a návazného dotazníkového šetření mohl být vyvozen závěr, že informační gramotnost může být účinným nástrojem v boji proti manipulaci a dezinformacím. Zajímavostí je, že její efektivitu lze ještě zvýšit přidáním kritického myšlení a znalostí manipulativních technik a obraně proti nim. I tak ale obrana proti manipulaci a dezinformacím nebude stoprocentní, protože i takto vybavení lidé mohou nakonec podlehnout, jelikož i na druhé straně se hledají stále nové a dokonalejší nástroje a techniky.