Hrozby sociálního inženýrství v dnešní době - Bonaventura, Jan; Sigmund, Tomáš; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce pojímá o problematice sociálního inženýrství z hlediska dnešní doby. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Cílem teoretické části práce je pomocí metody literární rešerše vysvětlit termín sociální inženýrství, rozlišit kybernetické a sociotechnické útoky, a především identifikovat jednotlivé metody a hrozby sociálního inženýrství. Dále jsou v práci zmíněny významné osobnosti, které pomohli definovat sociální inženýrství, a uvedeny nejznámější případy sociotechnických útoků. V rámci prevence proti hrozbám sociálního inženýrství jsou v práci také popsána bezpečnostní doporučení pro práci v kyberprostoru. V praktické části je pomocí kvantitativního výzkumu zkoumáno povědomí o sociálním inženýrství u studentů středních škol. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že studenti mají dobré návyky z hlediska bezpečného chování na internetu, nicméně je potřeba studenty dále edukovat z hlediska problematiky sociálního inženýrství. Pro tyto účely byl vytvořen informační přehled o hrozbách sociálního inženýrství, který byl studentům poskytnut.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses