Rozvoj myšlení vizuálním programováním - Pavlů, David (2022)
Bakalářská práce se zabývá vizuálním programováním, a především jeho dopady při rozvoji myšlení a dovedností. Definovány a zkoumány jsou tři typy myšlení: algoritmické, logické a kritické. Z dovedností poté digitální gramotnost, kreativita, týmová práce, komunikace a prezentační dovednost. Těmto typům myšlení a dovedností se učí děti docházející na kurz vizuálního programování v mezinárodní škole Algorithmics společně s vizuálním programovacím jazykem Scratch. Jsou představeny metody výuky těchto typů myšlení a dovedností s integrací v kurzu a jazyce Scratch. Cílem práce je především zhodnocení a zkoumání, jak se za pomoci kurzu vizuálního programování a jazyka Scratch dětem zlepšují stanovené dovednosti a typy myšlení. Hlavní výzkumnou metodou je kvantitativní dotazníkové šetření v doprovodu s kvalitativní minoritní ukázkou testování získávaných dovedností v programování a jazyce Scratch. Výzkumnou skupinou jsou zejména děti docházející na kurz, taktéž jejich rodiče. Dotazník se ptá především na rozvoj dovedností, typů myšlení, spokojenost, Scratch a kurz. Hlavním výsledkem zkoumání a přínosem této práce je možnost zařadit jazyk Scratch reprezentující vizuální programování do běžné školní výuky. Výzkum potvrdil jeho jedinečnost, přívětivost a dostatečné možnosti společně s tím, že rozvíjí stanovené typy myšlení a dovedností. Zejména se v největší míře jedná o rozvoj algoritmického a logického myšlení a digitální gramotnosti. V poslední řadě také fakt, že vizuální programování není vhodné pro nejmenší děti, které může připravit o vlastní základní poznatky a aktivity.