Analýza faktorů finančního rozhodování studentů - Pícha, Vojtěch; Vrbová, Lucie; Smrčka, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá finanční gramotnosti, finančními zkušenostmi a finančního rozhodování specifické skupiny obyvatel – studentů vysoké školy s ekonomickým zaměřením. Cílem práce je identifikovat a vyhodnotit vybrané faktory, které studenty vysokých škol ovlivňují ve finančním rozhodovacím procesu. Teoretická část se zaměřuje na rešerši literatury, definici pojmů, zdůraznění důležitosti tématu z mnoha oblastí běžného života a popis činností a nástrojů v řízení osobních financí. Na základě poznatků bylo vytvořeno dotazníkové šetření obsahující test finanční gramotnosti, rozhodovací situace, osobní zkušenosti a charakteristiky studentů. Výzkumný soubor se skládá ze studentů konkrétní ekonomické vysoké školy, představující budoucí účastníky a tvůrce trhu. Výsledky kvantitativního výzkumu ukazují, že úroveň finanční gramotnosti a reálné zkušenosti s řízením osobních financí a investováním hrají významnou a pozitivní roli v rozhodování studentů v oblasti osobních a rodinných financí. Dosažené výsledky tohoto výzkumu přispívají k lepšímu porozumění vztahů mezi finanční gramotností studentů a dalšími faktory, které ovlivňují studenty v jejich řízení osobních financí.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses