Faktory ovlivňující výši nájemného - Lukášová, Tereza (2022)
Cílem této práce je zdokumentovat postup při práci s vlastními daty, připravení datového souboru na analýzu a následná aplikace metod pro vytvoření finálního lineárně regresního modelu pro predikci nájemné ceny bytové jednotky v Praze. Mimo jiné je zaměřena na identifikaci klíčových faktorů, které signifikantně nájemní cenu ovlivňují a vysvětlení, v čem toto ovlivnění ceny spočívá. Práce je pojata velmi prakticky a řeší reálné problémy v programu RStudio, které při analýze a zpracování dat mohou nastat a následné řešení těchto konfliktů. Zabývá se zejména počáteční deskriptivní statistikou dat a následnou přípravou datového souboru pro analýzy. Jednou z hlavních otázek bylo, zda poloha nemovitosti významně ovlivňuje cenu. Tato otázka byla prověřena pomocí jednofaktorové analýzy rozptylu. Následně bylo cílem vytvořit lineárně regresní model pro predikci nájemní ceny při zohlednění faktorů, které tuto částku mohou ovlivňovat. Hlavní přínos práce je především samotný regresní model, jehož výstupem je odhad ceny nájmu nemovitosti v závislosti na požadovaných parametrech. S tímto je uživatel možný odhadnout měsíční částku, která dostatečně výstižně reflektuje skutečnost v tomto roce.