Psychologické aspekty pokeru jako profese - Barsová, Laura (2022)
Diplomová práce se věnuje pokerové profesi a profesionálním pokerovým hráčům na území České republiky. Hlavním cílem práce je vysvětlení a objasnění pokeru jako profese a zjištění, s jakými psychologickými a sociálními aspekty se čeští profesionální hráči pokeru potýkají. V rámci výzkumné části byla zvolena metoda IPA. Výzkumný vzorek byl vymezen na 9 profesionálních pokerových hráčů, s kterými byly vedeny hloubkové polostrukturované rozhovory. Na základě provedené analýzy byly ve výzkumné části práce definovány okruhy, a to vývoj pokerové kariéry, sociální vztahy, stres, výhody a nevýhody pokerové profese. Závěry diplomové práce naznačují náročnost pokerové profese jak z hlediska časové, tak z hlediska psychické náročnosti. V rámci analýzy dat zároveň vyvstalo několik témat, které by byly vhodné pro další výzkum.