Vplyv COVID-19 na výkonnosť konkrétnych firiem v ČR - Sokolský, Dominik (2022)
Diplomová práca sa zaoberá vplyvom pandémie na výkonnosť 3 konkrétnych firiem v ČR. Jej cieľom je ukázať, že jednotlivé odbory sa nachádzali v rôznych situáciách spôsobených pandémiou, teda jej vplyv na výkonnosť firiem nebol plošný. Preto niektoré na vzniknutej situácii zarábali, boli stratové alebo na nich pandémia nemala dopad. V práci sú porovnávané 3 spoločnosti operujúce v Česku s tým, že boli vybrané podľa ziskovosti na veľmi ziskovú (Novavax), neovplyvnenú (Pivovar Holba) a veľmi stratovú (Czech Airlines Handling) za sledované obdobie 2020 oproti predošlým rokom. Je vytvorená PEST analýza, ktorá sleduje významné vplyvy na odvetvia, do ktorých patria aj mnou sledované spoločnosti. Ďalej je spracovaná detailnejšia analýza odvetvia, za ktorou nasleduje Porterov model piatich síl a finančná analýza, z čoho nakoniec vzniká syntéza v podobe SWOT analýzy. Všetky analýzy majú za úlohu objasniť obrovské rozdiely v ziskovosti jednotlivých spoločností.