Povědomí o značce a zákaznická spokojenost společnosti MP Krásno, a.s. - Vrbíková, Markéta (2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce je pomocí provedení marketingového výzkumu zjistit, jaké je současné povědomí o značce Krásno a prověřit spokojenost jejich zákazníků. Na základě výsledků provedeného výzkumu navrhnout řešení pro zlepšení povědomí o značce a zvýšení zákaznické spokojenosti. V teoretické části práce je provedena literární rešerše děl českých i světových autorů zabývajících se marketingem, marketingovým výzkumem, analýzou zákaznické spokojenosti a CRM managementem. Poznatky jsou následně aplikovány do části praktické. Pro zjištění současného stavu povědomí o značce společnosti je proveden marketingový výzkum, kde je zkoumáno povědomí o značce, brand recognition, brand recall, analýza image značky a znalost produktového portfolia značky Krásno. Pro analýzu zákaznické spokojenosti byly do výzkumu zahrnuty otázky ohledně celkové spokojenosti zákazníků se značkou, spokojenosti zákazníků s vybranými faktory značky a metoda Net promoter score. V závěru práce je provedena syntéza poznatků zjištěných z výzkumu a jsou poskytnuty návrhy a doporučení pro společnost MP Krásno, a. s. pro zvýšení jejího povědomí v rámci České republiky a zlepšení zákaznické spokojenosti.