Komparace vizualizace dat ve statistických výpočetních prostředí - Tomášková, Tereza; Danko, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této práce je porovnat způsoby vizualizace ve třech výpočetních statistických prostředích, a to za použití jazyků R, Python a SAS. Práce sestává ze sedmi částí. V první jsou představeny ukazatele popisné statistiky, které jsou děleny na úrovně míry a variability. Druhá kapitola se soustředí na nejčastěji používané typy grafů, představení jejich výhod, nevýhod a vymezení, kdy je vhodné je použít. Další kapitola se zabývá představením jazyka R. Důraz je kladen na datové struktury, v nichž je možno data uchovávat a následně vizualizovat. Podobný přístup je volen v kapitole čtyři a pět, s tím rozdílem, že se zde jedná o jazyky Python a SAS. U SASu jsou navíc představeny základy práce v jazyku SQL, který lze v tomto prostředí také používat. Další kapitolou jsou samotné vizualizace, kdy je možno porovnat přístupy, jež se využívají v jednotlivých výpočetních prostředích. Prve jsou vizualizovány grafy v R, poté v Pythonu, a nakonec v SASu. Poslední kapitola se zaměřuje na komparaci těchto prostředí a na tvorbu doporučení pro jejich uživatele.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses