Využití simulace Monte Carlo při analýze rizika projektu výstavby bytů v Kravařích - Dudová, Michaela; Vrbová, Lucie; Syrová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je posoudit rizika projektu a rozhodnout o jeho proveditelnosti s využitím analýzy Monte Carlo. V diplomové práci se provádí simulace metodou Monte Carlo pro čistou současnou hodnotu stavebního investičního projektu výstavby bytů v Kravařích. Simulace bere v úvahu horizont dvanácti let, kde v prvním roce je počáteční investice, následujících deset je generovaný příjem z pronájmu a poslední rok je prodej nemovitosti. Aby bylo možné tuto simulaci provést bylo nutné získat vstupní data pro simulaci za pomocí dotazníkového šetření od vybraných odborníků ze stavebnictví a realitního trhu v Moravskoslezském kraji. Vstupní hodnoty z dotazníkového šetření byly kombinovány s hodnotami získanými literární rešerší. Výsledek simulace čisté současné hodnoty s ohledem na rizika naznačuje uskutečnitelnost daného investičního projektu. Důvodem bylo, že veškeré simulace NPV přinesly kladné hodnoty v horizontu dvanácti let od zahájení projektu. Tyto výsledky je však nutné interpretovat s ohledem na identifikovaná rizika, kde jedním z hlavních rizik je obtížnost predikovat výši cen materiálů v této turbulentní době.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses