Motivace a delegování v rámci studentského kreativního týmu - Pajgrtová, Tereza (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem motivace a metodou delegování, které přispívají k lepšímu řízení zaměstnanců ve firmách, ale potažmo také vysokoškolských, kreativních studentů, jenž v rámci svého studia zpracovávají rozličné multimediální projekty. Pro ucelené porozumění mechaniky delegování je teoretická část věnována teoriím motivace, jež objasňují, jakým způsobem zaměstnanci přistupují k práci. Na toto téma následně navazují kapitoly týkající se procesu tzv. přerozdělování úkolů a jeho využití v praxi. Cílem teoretické části bylo verifikovat vědomosti získané z odborné literatury a zjistit, jaké podněty motivují kreativní studenty vysokých škol. Ti často během studia podléhají vztahu = manažer versus podřízený. Ze dvou kvalitativních dotazníků vyšlo najevo, že tvůrčí vysokoškoláci jsou motivováni ke zpracování úkolu na vysoké úrovni na základě složení svého týmu, výzvy z tvorby a současně potřeby seberealizace. Díky tomu si mohou vyzkoušet výrobu profesionálních výstupů a tím si postupně vypracovávat portfolio, které zužitkují při vstupu do zaměstnání. Dále na ně má velký vliv vedoucí týmu, u kterého by někteří oceňovali přesnější zadání, častější komunikaci, potažmo větší časovou dotaci na vypracování úkolu. Kromě vnitřních stimulantů podléhají i vnějším motivátorům, mezi něž se řadí vidina akademického titulu, který pro studenty představuje velký význam. Za neutrální pobídku považují získané známky.