Investiční rozhodování domácností vysokoškolských studentů jako proces utváření struktury jejich majetku - Jakubec, Kryštof (2022)
Tato práce se zabývá komparativní analýzou kritérií investičních preferencí domácnostní českých vysokoškolských studentů v období koronavirové krize. Teoretická část vymezuje typologii investičních produktů a popisuje různá investiční kritéria působící na rozhodovací proces jednotlivců. Praktická část byla provedena pomocí kvantitativního šetření, prostřednictvím elektronického dotazníku. Během necelých dvou měsíců odpovědělo 389 respondentů z 5 fakult Vysoké školy ekonomické v Praze. Výsledky ukazují, že hlavním preferovaným kritériem byla profitabilita na úkor likvidity a rizikovosti. Zároveň existují statisticky významné rozdíly v preferovaných kritérií v závislosti na fakultách i pohlaví. Přesto, pozitivní korelace nad 50 % mezi příjmem a ochotou investovat nebyla nalezena. Hlavní rozdíl ve srovnání se studiemi před krizí je právě ve velkém tlaku na ziskovost, což odráží respekt z vysoké inflace odstartované probíhající pandemií.